top of page
FVGVB - Voorjaarsbanner - 01 - IMG_4224.jpg

 

CLUBNIEUWS 

 

Bijgewerkt op 16 april 2024 

 

Dinsdag 16 april was er bij ons weer de jaarlijkse Afdelingswedstrijd, samen met de vier andere fotoclubs binnen ons rayon. De jury van dienst was de zeer kundige Diana Bokje van de fotobond. Niet alleen kende zij 3e prijzen toe aan de Mens-foto van Rob Rison en aan de handenserie van Inouschka Heemskerk, maar we namen meteen de hele natuursectie over: 1e Prijs Rob Rison, 2e Prijs Jasmijn Weenink en 3e Prijs Corrie Groen, wat een toppers! Hier staan ze!

 

==========

IN MEMORIAM

Op 15 april is ons oud-lid Paul Donker Duyvis overleden.
Paul had ons verteld dat hij ziek was en dat hij niet meer beter werd. Daarom besloot hij begin dit jaar zijn lidmaatschap van de FVGVB te beëindigen.

Nooit meer zullen we de magnetronmaaltijden zien in de studio, of de grote hoeveelheden kleding die hij meebracht voor zijn modellen aan de kant schuiven, of de vele attributen opruimen. Soms een beetje lastig maar we deden het gewoon, want hij was zo vriendelijk en soms wat naïef, er zat geen kwaad in Paul. Hij was meer kunstenaar dan fotograaf en dat begreep lang niet iedereen.

We zullen hem missen, de vriendelijke, wat vreemde beeldend kunstenaar/fotograaf.
Paul, bedankt dat je lid van onze club wilde zijn.
 
Namens het bestuur van FVGVB

Theo Doorman

==========

Dinsdag 9 april hadden we onze Jaarwedstrijd, onder de bezielende leiding van jurylid Gerrit Meerman. Het was een goede jurering, positief met hier en daar kritische opmerkingen - precies zoals je verwacht van een goede jury. Kennelijk deed de selectiecommissie voor de BondsFotoWedstrijd haar werk niet onaardig: van verschillende winnaars in deze jaarwedstrijd waren de foto's ook al gekozen voor de BFW-inzending.

==========

Op dinsdag 2 april hadden we een omgeruilde avond: een fotowandeling in plaats van de presentatie van het mentoraat. Rob R. introduceerde een heel leuk en aansprekend idee: kies een letter uit het alfabet en ga vanavond en tijdens de zomer foto's maken van/over onderwerpen die allemaal beginnen met diezelfde letter. Dus de A van aap, aardbei of azalea, de D van deur, duif, doos enz. Dat is vast een hilarisch thema voor een avondvullende presentatie in het nieuwe seizoen. Misschien wel tijdens de openingsavond?

 

==========

Op 26 maart hadden we onze tweede seriewedstrijd van het seizoen - deze keer met als thema Boerderijdieren. Er werden precies 10 series ingestuurd, zodat iedereen in de betreffende gallery geplaatst kon worden. Het was ook de laatste clubwedstrijd van het lopende seizoen. We hebben nog maar één wedstrijd te gaan: onze Jaarwedstrijd op 9 april. De jurering vindt plaats door Gerrit Meerman, die ons een paar weken geleden meenam tijdens een heel interessante discussieavond over wat een foto tot een goede foto maakt. De tien beste foto's/series per wedstrijd van het lopende seizoen dingen mee.

==========

Op 19 maart kwam een afvaardiging van Fotokring Heemskerk bij ons op bezoek. Ze toonden hun mooie werk vanuit verschillende genres, met foto's vanuit de hele club. Ze vertelden uitgebreid en enthousiast hoe hun club draaide en welke activiteiten zij allemaal op het programma hebben staan. Daar waren best overeenkomsten bij met onze agenda, naast een aantal activiteiten die voor ons misschien ook interessant zouden kunnen zijn. Het was een gezellige en informatieve avond met veel goede foto's. Ergens in het nieuwe seizoen zullen wij hen een tegenbezoek brengen.

==========

We hadden op dinsdag 12 maart weer eens een Tafelavond, dat was lang geleden. Daarbij kon iedereen om de beurt aan tafel een aantal eigen foto's laten zien, bespreken en van tips en tricks laten voorzien. Daarbij kon men gebruik maken van de Vier Pijlers van Brongers en Ophof, ook om die methodiek beter in de vingers te krijgen. Het was weer een geanimeerde en leerzame avond, waarbij er nauwelijks tijd overbleef voor een heuse pauze - een goed teken!

==========

Op de wedstrijdavond van 5 maart met Vrij Onderwerp hadden we deze keer een record aantal fraaie en afwisselende prints te bewonderen. Geweldig dat men zo goed meedoet, ook alle nieuwe leden laten goed van zich horen! Het was niet echt gemakkelijk om daaruit dan ook nog de tien beste te kiezen... We hebben ons best gedaan. De bestanden staan inmiddels in de betreffende gallery.

==========

Op 27 februari waren er twee items geprogrammeerd: de ene groep liet zich door Cor bijpraten over de nieuw ingerichte fotostudio, de anderen praatten elkaar bij over de handigste camera- en bewerkingsappjes op de smartphones. Leerzaam!

==========

Dinsdag 20 februari was er weer een wedstrijd, deze keer met het thema Muziek. Dat leverde veel interessante en speelse resultaten op. Na het scoren ervan werden de foto's op de plank gezet en 'blind' besproken door de maker van de foto ervoor - globaal aan de hand van de vier pijlers van Brongers en Ophof. De zaal kon uiteraard aanvullen, waarna de maker zich bekend kon maken en uitleg geven. Zoals eigenlijk altijd was het weer een gemoedelijke en humoristische bijeenkomst. De hoogst geplaatste foto's staan inmiddels in deze gallery.

==========

Dinsdag 13 februari presenteerden verschillende leden een greep uit hun eigen werk. Het was een gezellige avond met afwisselende presentaties. Zo kregen we een interessant overzicht van wat deze leden zoal maakten. Het smaakt naar meer.

==========

Dinsdag 6 februari was het weer volle bak! Wedstrijd 7 met Vrij Onderwerp leverde mooie en heel diverse foto's op. Het bespreken ervan gaat al vlot en is zeker ook hilarisch. De insteek voor dat bespreken komt van de 4 pijlers van Brongers en Ophof - als handig geheugensteuntje voor hoe je naar foto's kunt kijken.

Ben je al klaar met je Spreekwoordenfoto voor de presentatie tijdens de slotavond? Je kunt hem dan als bijlage bij een mailtje direct naar Annemieke sturen, hoeft niet via de webjuf.

==========

Dinsdag 30 januari hadden we een drukbezochte en bijzonder geanimeerde bijeenkomst, waar spreker/discussieleider Gerrit Meerman ons enthousiast bijpraatte over wat een foto goed maakt: waarom en waarvoor. Eerst in het algemeen, daarna meer specifiek gericht op welke foto's interessant genoeg zijn voor het meedoen aan wedstrijden.

Als laatste deed hij met ons een soort mini-BondsFotoWedstrijd. Het was een zeer leerzame avond, die het midden hield tussen een lezing over kijken en beoordelen en een 'doe-avond'. Zijn tips zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je eigen 'fotografische oog' én wellicht van invloed op wat je kiest voor onze wedstrijden.

En wat blijkt: veel van zijn aanbevelingen doen wij al in de praktijk, schouderklopje voor onszelf, toch?
 

==========

Dinsdag 23 januari hadden we een wedstrijd met het thema "Beweging'.

Dat thema kon natuurlijk op allerlei manieren aangepakt worden: van opnames waarbij de beweging van het onderwerp bevroren was en vermoed kon worden, tot statische beelden die gemaakt waren met een lange sluitertijd en zelfs dynamische shots gemaakt met een camera die bewogen werd tijdens een lange sluitertijd. Deze laatste techniek wordt ICM genoemd: 'Intentional Camera Movement'. Of op zijn Hollands 'Bewust Bewogen Camera'.

 

We zagen een interessante combinatie van dit alles. In deze gallery staan de tien hoogst geplaatste foto's.

 

==========

De tien hoogst geplaatste foto's van elke wedstrijd gebruiken we als 'Fotopool' voor het kiezen van de 'ultieme tien' voor inzending naar de landelijke en prestigieuze BondsFotoWedstrijd (BFW) in het vroege voorjaar. Daarnaast kan iedereen die dat leuk vindt ook nog max. 3 'BFW-waardige' en zo groot mogelijke foto's naar de webjuf sturen, zodat de selectiecommissie lekker veel materiaal heeft om uit te kiezen.

 

Voor een professionele presentatie en op kosten van de club worden die 'ultieme tien' speciaal extra mooi geprint, opgeplakt en in pp gezet door NAFVA's meesterprinter John Sarneel. Meteen een mooi aandenken!

 

==========

Voor de nieuwkomers:

Per seizoen doen we doorgaans 8 solo-wedstrijden met telkens 1 foto, en dan altijd als print in passe-partout (pp). (De 2 seriewedstrijden per seizoen doen we alleen via de beamer). Per solo-wedstrijd worden de tien hoogst geplaatste foto's met hun pp's eerst een poosje aan de wand van ons lokaal gehangen en daarna bewaard voor de jaarwedstrijd eind april. Bovendien worden de bestanden ervan in de betreffende gallery op de site geplaatst mrt je naam erbij. Daarvoor stuur je je bestand na elke wedstrijd zo snel mogelijk - en groot - naar de webjuf als bijlage bij een mailtje. Stuur ze niet via WhatsApp want dan worden mooie grote bestanden sneu verkleind!

Pas ná de jaarwedstrijd kun je de prints & pp's mee naar huis nemen. Als je aan meerdere wedstrijden wilt meedoen (en wie wil dat niet;-) dan heb je dus meerdere pp's nodig. Het seizoen daarna kun je ze uiteraard hergebruiken. Pas op: gebruik geen schilderstape om je foto's in het pp te plaatsen: dat krult vaak op en beschadigt onderliggende prints. Gebruik liever verwijderbaar plakband - ook omdat je daarmee je pp niet beschadigt bij het verwijderen van de print.

Doorgaans hebben we wel passe-partoutkarton op voorraad. De witte (museumwit zuurvrij 1,5 mm dik) kosten 4,- per stuk, de zwarte met witte kern (1,7 mm dik) kosten 4,50, af te rekenen bij Tine. Ze zijn al gesneden op de standaard buitenmaat van 40x50 cm. zodat ze in onze lijsten passen. De binnenafmeting moet je er zelf in snijden, want die hangt af van de maat van de foto die erin moet. Zorg dat die opening rondom 0,5 of 1 cm. kleiner is dan de afbeelding zelf, zodat de print er niet 'doorheen valt';-) Je houdt daar bij het printen al rekening mee: print met een witte rand van 0,5 of 1 cm. breed zodat er niks van de foto zelf achter het karton verdwijnt - zeker bij een kritische compositie. We hebben in de studio een Logan passe-partoutsnijder ('mat cutter'). Hier staat een uitleg (met video) over hoe onze snijplank precies werkt. Hier staat uitgebreid uitgelegd hoe je de gewenste afmetingen van je print op de achterkant van het karton aftekent, hoe je een elegant en praktisch dubbel-passe-partout maakt en hoe je de foto erin plakt.

 

Ben je nog niet ervaren met het snijden van een pp, was de lijstenmaker dicht of ben je gewoon te laat? Als noodoplossing kun je dan even een pp-karton uit onze voorraad kopen en je print erop plakken - met onze kneedbare plakgummetjes of met dubbelzijdig plakband...

De zaal is doorgaans vanaf ca. 19.15 uur al wel open, dus als je al weet hoe het moet dan kun je daar vooraf al/nog je pp voor de wedstrijdavond maken. Of je neemt het karton mee naar huis en doet het daar.

Print je vaak op dezelfde afmetingen? Offer dan een karton op door er een mal van te maken die je telkens kunt gebruiken om af te tekenen. Dat scheelt een hoop rekenwerk en gedoe.

 

Als je de opening centreert dan kun je de pp's zowel liggend als staand hergebruiken.

Je kunt ook kiezen voor de chiquere variant: de 'fine art' uitsnede. Daarbij zijn de onderrand - en meestal ook de bovenrand - zichtbaar hoger dan de zijkanten breed zijn. Daarmee zit de opening dus niet precies in het midden. Zo'n pp kun je dan ook alleen staand resp. liggend hergebruiken, niet door elkaar heen.

 

bottom of page