top of page
IMG_9693.jpeg

ONZE HISTORIE

In 1959 besloot een aantal werknemers van het toenmalige Gemeentelijk Vervoer Bedrijf (nu GVB) een foto- en videoclub op te richten: de Foto- en Filmvereniging GVB (FFGVB).

In die tijd was de televisie nog maar in de beginfase en waren er talrijke verenigingen. Ook de FFGVB was al snel een succes met vele leden. De clublocatie was gelegen in de toenmalige herstelremise Tollensstraat in Amsterdam-West, waarin inmiddels de Hallen zijn gevestigd.

Er werd meteen ambitieus van start gegaan en net zoals nu kwamen de leden tijdens het fotoseizoen elke dinsdagavond bijeen. Er was een gevarieerd programma met fotowedstrijden, smalfilmwedstrijden, instructieavonden, gastsprekers, werkavonden enz. Er was ook een uitgebreide bibliotheek met boeken en tijdschriften over fotografie en smalfilmen. Video bestond toen nog niet. De leden konden drie weken lang een boek of een jaargang tijdschriften lenen.

Toen de herstelremise moest verdwijnen omdat er een nieuwe werkplaats in Diemen werd gebouwd, was de FFGVB haar clubruimte kwijt. Mede door de inzet van de toenmalige clubvoorzitter Wim van Opstal en de medewerking van het GVB kwam er een nieuwe clubruimte ter beschikking in de tramremise Lekstraat in Amsterdam-Zuid.

Voor de toenmalige leden was er wel veel werk aan de winkel. Uiteindelijk kwam er een prachtige clubruimte uit de bus met een goed ingerichte doka, een bar en vele ander mogelijkheden. Toen het einde van het analoge tijdperk naderde werd de doka verbouwd tot een vrij professionele fotostudio.

 

In de loop van de tijd werd de smalfilmclub een videoclub en heette de vereniging daarna FVGVB. Wegens teruglopende belangstelling voor de videoclub werd die uiteindelijk ontbonden. De naam FVGVB bleef wel gehandhaafd.

 

Nu is de FVGVB een fotoclub met ca. 40 leden. Nog steeds komen de leden tussen half september en half mei elke dinsdagavond bijeen. Er is een uitgebreid jaarprogramma.

 

Het bestuur heeft er de laatste jaren hard aan gewerkt om de club naar een hoger niveau te brengen, maar de befaamde Amsterdamse humor is nog steeds een van de pijlers die de club zo aantrekkelijk en gezellig maakt. Een aantal leden is zelfs daarom lid van twee verenigingen.

 

 

bottom of page