INLOGGEN & APPARATUUR

De website bestaat uit een openbaar gedeelte en een gedeeltelijk afgeschermd ledengedeelte. Om daarop te kunnen inloggen moet je eerst een account hebben aangemaakt door jezelf n te schrijven als lid van de website

​Account aanmaken

​Op een laptop, desktopcomputer en tablet klik je op 'Inloggen' rechts bovenin. Op een smartphone zit het menu achter de drie liggende streepjes (het 'hamburgermenu'). Standaard verschijnt het inlogvenster, maar daar heb je pas iets aan nadat je een account hebt aangemaakt. Een account maak je aan in datzelfde venster door op het woordje 'Inschrijven' te klikken. Dan tik je je voor- en achternaam, je e-mailadres en een zelfgekozen wachtwoord in. Door te klikken op 'Verder' wordt je  verzoek tot 'lidmaatschap van de website' naar de webmaster gestuurd. (Dat is dus niet hetzelfde als een aanvraag om lid te worden van de club zelf...). De webmaster checkt je lidmaatschap en stuurt je zo snel mogelijk een akkoordbericht terug. Omdat de webmaster een onverbeterlijk nachtmens is kun je overdag op zijn vroegst pas in de middag een bevestiging verwachten, maar wel tot diep in de nacht;-)

Inloggen

​Pas nádat je die toestemming hebt ontvangen kun je daadwerkelijk inloggen. Klik opnieuw op 'Inloggen'. In het inlogvenster staan waarschijnlijk je gegevens al, maar anders tik je ze nog even (doorgaans eenmalig) in. Het aanvinken van het vakje 'Onthouden' geeft je browser de opdracht om de inloggegevens te bewaren zodat je die op dat apparaat niet telkens hoeft in te tikken. Dat aanvinken hoef je in principe maar eenmalig te doen, ook al zie je elke keer weer dat lege boxje. En het hangt er ook vanaf hoe streng je de privacyinstellingen van je browser hebt gezet. Klik dan op de balk met 'Inloggen'.

 

Zodra je je naam (of het grootste deel ervan) ziet verschijnen op de plek waar eerst 'Inloggen' stond weet je dat je bent ingelogd. Zolang je bent ingelogd heb je ongehinderd toegang tot het ledengedeelte.

 

Met dezelfde inloggegevens kun je vervolgens ook op je andere apparaten inloggen: alleen voor het inschrijven heb je eenmalig toestemming van de webmaster nodig, voor het inloggen uiteraard niet meer.

Op een iPhone met vingerafdrukscanner kun je inloggen met je vingerafdruk. In het inlogscherm tap je even op het veldje waar je je e-mailadres zou intikken. Dan verschijnt onder het scherm (direct boven het toetsenbordje) de volgende tekst: 'wachtwoord voor deze website e-mailadres' met rechts ernaast een sleutel-icoontje. Tik op die tekst en 'Gebruik Touch ID om in te loggen bij 'fvgvb.nl'. Plaats je vinger op de hometoets en je mailadres en wachtwoord worden automatisch ingevuld. Dan klik je op 'Inloggen' et voilà. Vermoedelijk heeft een moderne smartphone met Android ook zoiets.

Wachtwoord vergeten

​Heeft je browser je wachtwoord niet onthouden en ben je het zelf ook vergeten? Klik dan bij het inloggen op 'Wachtwoord vergeten?'. Er verschijnt een groot venster met 'Stel het wachtwoord opnieuw in'. Je tikt je e-mailadres in, klikt op 'Verder' en in het volgende venster zie je 'Controleer uw e-mailberichten'. Zoek in de inbox van je e-mail naar het WIX-bericht. Tik daar je nieuwe wachtwoord twee keer in. Wijst verder de weg vanzelf.

Uitloggen

​Als je dat handig vindt kun je gewoon de hele tijd ingelogd blijven. De browser onthoudt normaliter je gegevens zodat je de volgende keer gewoon nog steeds bent ingelogd. (Tenzij je in je browser hebt ingesteld dat na elke sessie de cookies moeten worden verwijderd).

Wil je echt uitloggen? Klik op je naam en dan op het vakje 'Uitloggen'. Er kunnen nu twee dingen gebeuren:

  1. Sta je op dat moment toevallig nog op een van de afgeschermde pagina's? Dan springt meteen weer het inlogvenster tevoorschijn. Maar als je toch echt wilt uitloggen klik je dat inlogvenster weg met het grote 'sluitkruis' rechtsboven. Omdat je na uitloggen uiteraard niet meer in het besloten ledengedeelte mag verblijven word je automatisch teruggebracht naar de welkomstpagina.

  2. Sta je toevallig (of met opzet) op een openbare pagina, dan kun je met 'Inloggen/Uitloggen' gewoon heen en weer schakelen.

Apparatuur

​De website werkt het best en het veiligst op moderne apparatuur met de allerlaatste updates van zowel het besturingssysteem als de  browsers.

 

Desktopcomputers en laptops

  • Op een Windows pc gebruik je de browsers Google Chrome, Microsoft Edge of Mozilla Firefox. Pas op: gebruik GEEN INTERNET EXPLORER want die wordt niet meer geüpdatet en is dus gewoon onveilig, voor jezelf en voor anderen. Microsoft heeft al lang een nieuwe browser: Edge.

  • Op een Mac gebruik je bij voorkeur de browsers Safari of Firefox.

 

Smartphones

De beste resultaten krijg je bij de volgende combinaties:

  • Smartphones met Android vanaf versie 7 en browser Google Chrome

  • iPhones met iOS vanaf versie 10 en browser Safari.

 

Tablets

Tablets hebben wel een mobiel besturingssysteem (met dezelfde vereisten) maar tonen een kleinere en iets aangepaste desktopversie, dus niet de versie die je op je smartphone ziet.

 

Door je mobieltje en je tablet horizontaal (dus in landscape) vast de houden wordt de content groter weergegeven: handig voor als je wat slechter ziet.

Shortcut voor smartphone en tablet

Een shortcut is handig voor directe toegang ('one tap shortcut') tot websites en/of webpagina's die je vaak gebruikt. Een tap op zo'n shortcut opent direct de ingestelde webpagina. Bookmarken of intikken van de URL is dan niet meer nodig. Dat werkt zo:

 

iPhone met Safari:

Navigeer naar de beoogde pagina waarvoor je een shortcut wilt maken, bijvoorbeeld Home. Klik dan in het onderste menubalkje van je browser op het kleine vierkantje met een naar boven gericht pijltje (het multifunctionele 'delen' boxje). Zoek naar het icoontje 'Zet op beginscherm'. 

Klik dus op 'Zet op beginscherm' en zoek dan op je beginschermen naar een blauw vierkantje met in witte letters FVGVB erin. Je kunt de shortcut hernoemen en verslepen naar een handiger plek, zoals je dat ook met apps doet.

Android met Google Chrome:

Ga op de beoogde pagina staan. Zoek in het menu naar 'Voeg toe aan beginscherm'. Werkt verder hetzelfde.