ONZE ACTIVITEITEN

Wedstrijden

Zo’n 10x per jaar houden we een clubwedstrijd: de ene keer met een vrij onderwerp, de andere keer met een verplicht thema. Bij alle wedstrijden tonen we ons werk op prints in passe-partouts die de buitenmaat van 40x50 cm. hebben. Zo passen ze in onze wissellijsten. De afmetingen van de prints binnen die passe-partouts mogen variëren. 

Tijdens de wedstrijden bekijken we de foto's goed van dichtbij en geeft iedere aanwezige op een speciaal scoreformuliertje de beste 10 foto's van de avond aan. Nadat de foto's besproken zijn wordt de uitslag bekend gemaakt. De winnende foto's hangen vervolgens een aantal maanden in ons clublokaal. Daarna worden ze - met hun passe-partouts - bewaard, omdat ze meedingen in onze jaarwedstrijd aan het eind van het seizoen. Zo bouwen we ook meteen aan een voorraad voor eventuele grote exposities zoals in de Hallen en voor de bondsfotowedstrijd (zie verderop).

De jaarwedstrijd wordt beoordeeld en besproken door een onafhankelijk jurylid. De jaarwinnaars krijgen een Diploma, de winnaar van de beste foto van het jaar krijgt daarnaast ook de Wim van Opstal Wisselbokaal.

Bovendien doen we een keer per seizoen een seriewedstrijd met een bepaald thema. Zo’n serie doet overigens niet mee aan de jaarwedstrijd. Je kunt meedoen met een serie van 3, 4 of 5 prints. Handig: als je een bijzondere serie van '5 met samenhang' hebt kun je die ook gebruiken voor deelname aan de afdelingswedstrijd.

Je kunt meedoen aan de jaarlijkse afdelingswedstrijd. De reglementen daarvoor vind je tegen die tijd op deze site.

Vrijwel elk jaar doen we mee met de landelijke bondsfotowedstrijd (de BFW), die georganiseerd wordt door de Fotobond voor alle aangesloten clubs in Nederland (ca. 300). Per club mogen er 10 foto’s worden ingezonden: niet meer en niet minder, en bovendien niet meer dan twee per deelnemer. Alleen de allerbeste 10 foto’s van de club doen mee. Je kunt je daar dus niet persoonlijk voor opgeven. Onze nieuw in te stellen wedstrijdcommissie bepaalt welke 10 foto’s worden ingezonden om een zo hoog mogelijke rangorde in het landelijke wedstrijdveld te bereiken.

Prijs gewonnen?

Op de site willen we graag onze mooiste foto’s tonen. Dus hoort een van je foto’s bij de eerste 10 winnaars van een clubwedstrijd, of een van de andere wedstrijden? Upload je winnende bestand(en) dan snel naar de webmaster. Klik hier om te zien hoe dat heel gemakkelijk gaat nadat je bent ingelogd. Ze worden dan geplaatst op de homepage en in de betreffende gallery.

Ontbrekende foto's geven lelijke gaten in de gallery, dus stuur maar zo snel mogelijk je prijswinnende werk naar de webmaster en help je medewinnaars onthouden...

 

Naamsvermelding

Bij elke foto wordt op de site standaard de voor- en achternaam van de maker vermeld en de gewonnen prijs. Door deelname aan de wedstrijden verklaar je je daarmee impliciet akkoord.

 

Downloadbeveiliging

Foto’s en teksten (behalve gelinkte pdf’s) op de site zijn beschermd tegen illegaal downloaden met 'rechts klikken' en 'opslaan als…'. Maar tegen het maken van een 'print screen' is geen diefstalbeveiliging opgewassen. Daarom worden de foto’s bij het aanklikken ervan wel iets groter getoond dan in de gallery's maar niet schermvullend.

 Zo kunnen er na diefstal tenminste geen supergrote 'boven-de-bank'prints van gemaakt worden. Als de zoekrobot van Google de foto's gevonden heeft zijn ze wel vogelvrij. Daarom zijn de algemene gallery's afgeschermd en zullen de foto's niet in de zoekresultaten terecht komen. Hier (na inloggen) bij 'Het Google-verhaal' staat meer uitleg.

Fotostudio

We beschikken over een complete portretstudio met professionele flitsapparatuur. Tegen een geringe vergoeding en op afspraak kunnen leden daarvan gebruik maken.


Fotobesprekingen

Niet alleen tijdens de wedstrijden worden de foto’s besproken, er zijn ook avonden ingeruimd voor fotobesprekingen zonder wedstrijdelement. Dit gebeurt aan de tafels met behulp van de Manders driehoek. Dat is een laagdrempelige werkvorm waarbij je om de beurt elkaars foto's bekijkt en met fiches aangeeft wat je opvallend vindt aan de voorliggende foto. De gespreksleider neemt die fiches als uitgangspunt voor de discussie en bewaakt de tijd.  

 

Presentatie eigen werk

Een of twee keer per seizoen tonen enkele leden op uitnodiging een mooie selectie uit hun eigen werk, digitaal of in print.

 

Themagroepen

Aan het begin van elk seizoen worden er themagroepen samengesteld. Sommige themagroepen bestaan al wat langer (zoals de architectuur-, natuur- en hipstamaticgroepen) maar bij voldoende animo kunnen er ook nieuwe - al of niet eenmalige - groepen gevormd worden. Elke themagroep bepaalt de eigen activiteitenplanning. De resultaten van de themagroepen worden tegen het eind van het seizoen tijdens een clubavond gepresenteerd. 

Fotokettingen


Jaarlijks organiseren we een of twee fotokettingen, afhankelijk van het aantal deelnemende leden. De ketting start met één foto die wordt verstuurd naar de eerste op de deelnemerslijst(en). Die laat zich inspireren door een bepaald aspect in die eerste foto en maakt vervolgens zelf een nieuwe. Die nieuwe foto wordt dan doorgestuurd naar de volgende op de lijst. Op de laatste dag van het seizoen worden de fotokettingen geopenbaard.


 

Sprekers


Enkele keren per seizoen ontvangen we sprekers van buiten. Afdeling 10 organiseert ook jaarlijks bij elk van de aangesloten clubs een spreker. Dat zijn doorgaans gevestigde namen binnen de fotografiewereld. De leden van de andere clubs binnen Afdeling 10 zijn daarbij altijd van harte welkom. 

Werkavonden, Workshops & Mentoraat

Enkele malen per seizoen organiseren we eigen werkavonden, doorgaans begeleid door een van de eigen gespecialiseerde leden. Afgelopen seizoen deden we Avondfotografie en Table Top fotografie. In het seizoen 2019-2020 hebben we Passe-partouts snijden, Portretfotografie in de Studio en Introductie van de nieuwe fotobewerkingssoftware Luminar 4 op de agenda staan. Daarnaast worden er door de Afdeling interessante workshops georganiseerd die tegen een bescheiden bedrag te volgen zijn. Eens per twee jaar kunnen we vanuit de bond bovendien een mentor krijgen die aangemelde leden begeleidt in de persoonlijke fotografische ontwikkeling.

Uitwisseling

Een of twee keer per jaar nodigen we een delegatie van een fotoclub uit om bij ons een mooie selectie uit hun eigen werk te presenteren. Uiteraard zijn we altijd bereid tot het brengen van een tegenbezoek. 

Excursies & Uitjes

Jaarlijks worden er - buiten de clubavonden - verschillende gezamenlijke excursies en uitjes georganiseerd naar interessante fotolocaties. De resultaten daarvan worden vaak enkele weken daarna op de club getoond, naar keuze geprint in passe-partouts of digitaal via de beamer. Ook fotofilmpjes zijn welkom. 

Exposities

Dit seizoen hebben we opnieuw geëxposeerd in de Hallen aan de Hannie Dankbaarpassage in Amsterdam. Evenals vorig jaar presenteerden we in 'onze' voormalige GVB-tramremise op grote borden onze mooiste werken aan de wereld. Daarnaast exposeren individuele leden ook zelf met enige regelmaat op verschillende locaties. Informatie daarover staat dan op de homepage.

© Content and design on this website are copyrighted and all photo- and video works are protected against illegal downloading.