top of page

WINTER CHALLENGE - AFDELING 10 - 10 dec. 2023

Bianca Sistermans heeft bij deze challenge de opdrachten en de jurering voor haar rekening genomen.
 

Winter Challenge 10 dec. 2023 - 1e Opdracht: 'Imposant'.

Op straat kom je van alles tegen: mensen, gebouwen, dingen.

Portretteer de stad, de straat of de mens vanuit een laag perspectief. Hoe lager je standpunt, hoe beter. Kies zelf een onderwerp: dat kan een mens, een gebouw of een herkenbaar ding zijn (stoel, fiets, deur etc.). Fotografeer van beneden naar boven, zodat je gekozen onderwerp verandert, imposant wordt, zo niet gigantisch. Welk onderwerp je kiest is aan jou, maar hoe imposanter het eindresultaat hoe beter.

Winter Challenge 10 dec. 2023 - 2e Opdracht: 'Olifantenpaadjes en zo'.
 

Misschien kennen jullie allemaal de reeks zebrapaden van Poike Stomps met de titel Crossing Europe en de Olifantenpaadjes van Jan-Dirk van der Burg, onze voormalige Fotograaf des Vaderlands. Zoek een ogenschijnlijk eenvoudig en veelvoorkomend onderwerp en maak daar een reeks van 3 foto's van. Dat kunnen hele kleine onderwerpen zijn: een vrouw met haar hond, mensen op hun scootmobiel, een plek in de stad met heel veel verkeersborden. Kies een onderwerp dat jou aanspreekt.

 

De herhaling versterkt je gekozen onderwerp en geeft er een nieuwe lading aan. Probeer binnen je reeks voor eenzelfde soort licht en standpunt te kiezen zodat er ook op dat vlak een eenheid ontstaat. Kijk bijvoorbeeld ook naar de serie Parade van Tom Janssen: je ziet dat hij zijn onderwerp altijd vanuit eenzelfde hoek heeft benaderd. Daardoor ontstaat er niet alleen qua onderwerp, maar ook qua beeld een eenheid.

Winter Challenge 10 dec. 2023 - 3e Opdracht: 'De stad in beweging'.

Een stad is vergelijkbaar met een huis, inclusief een huishouden, alleen op een iets grotere schaal. Maak één foto of een serie waarmee je het klussen/opruimen/schoonmaken/ordenen in de stad verbeeldt. Duik in bouwputten, op glazenwassers, schilders, obers die terrassen opbouwen etc. Probeer met jouw blik, jouw kadrering en jouw standpunt ten opzicht van het gekozen onderwerp een interessant en spannend beeld te maken.

Winter Challenge 10 dec. 2023 - 4e Opdracht: 'Verstilling/leegte'.

 

Probeer in je stad of in een gebouw een moment van verstilling/leegte te fotograferen. Dat kan een verstilling tussen mensen zijn (denk aan wachtende, turende mensen) of een verstilling van meer architectonische aard. Als je daarnaar op zoek gaat probeer dan de ruimtelijke leegte te fotograferen en deze leegte invoelbaar te maken in je beeld. In deze ruimtelijke leegte zouden zelfs mensen kunnen voorkomen, maar dan meer als decorstukken.


Kijk bijvoorbeeld naar de schilderijen van Edward Hopper en Giorgio de Chirico of naar het werk van fotograaf Eddo Hartmann - en dan vooral naar zijn serie 'Setting the stage'. Hier zijn mensen in beeld, maar de mensen zijn decorstukken geworden.


Als je in het bezit bent van verschillende lenzen kijk dan welke lens het beste werkt, een groothoek kan het effect waarschijnlijk versterken.

bottom of page